Gullvivebackens nya

Är gårdshunden en ras för mig

Den dansk svenska gårdshunden är nyfiken, pigg, aktiv och tycker om att få vara med. Den behöver någon form av regelbunden aktivitet eller stimulans för att må bra. Gårdshunden är mer beroende av mänskligt sällskap än många andra raser varför den inte tycker om att vara ensam längre stunder. Den älskar kroppskontakt och det bästa som finns är att få krypa in under täcket och njuta av värmen och närheten. Många dansk svenska gårdshundar är mycket milda och mjuka i sitt temperament och mår därför inte bra av tuff dressyr. Det är mjuka inlärningsmetoder och positiv förstärkning som gäller.

När du har läst på om rasen men fortfarande känner att du vill ha mer på fötterna så är du välkommen hem till oss för att träffa våra hundar och prata hund.

Dansk svensk gårdshund

Historik
Rasen erkändes 1987 i Sverige och Danmark under namnet dansk svensk gårdshund. Den har sedan gammalt funnits på lantgårdar i Danmark och Sverige. Gårdshunden har använts som vakthund, råttfångare och sällskap. Den dansk svenska gårdshundens kynologiska ursprung är oklart. Troligen har den sitt huvudsakliga ursprung dels i pinscherraserna och dels i de brittiska vita jaktterrier, från vilka även jack russel terriern och foxterriern stammar.


Användningsområde
Gårdshunden är en liten, pigg, frisk, sund och mångsidig familjehund som lätt anpassar sig i de flesta situarioner. Hundsporterna agility, freestyle, spår, lydnad, bruks och uträllning lämpar sig bra som aktiviteter. Många tränar och tävlar också viltspår . Än idag tjänstgör en del dansk svenska gårdshundar som råttjägare, men det stora flertalet är sällskapshundar. Uppskattningsvis används ett dussintal hundar som aktiva jakthundar för att korttidsdriva rådjur och annat mindre vilt, apportera och eftersöka.

Hälsa
Gårdshunden är generellt en frisk och sund ras med få hälsoproblem. Två sjukdomar som förekommer kan nämnas;höftledsdysplasi (HD) och ett fåtal fall av leg perthes (nedbrytning av benvävnad i lårbenet).

Egenskaper/Mentalitet
Den tycker om att arbeta både fysiskt och mentalt, och den kräver en del aktivering. Trots att rasen är liten i formatet och ser söt ut är det alltså en ganska krävande hund. Den behöver någon form av regelbunden stimulans för att må bra. Mellan arbetspassen är den en riktig kelgris som gärna krper upp i knät, ligger nära intill och kopplar av. Gårdshunden tycker mycket om värme och ligger ofta och kopplarav i solen. Det är en utpräglad väktare som omedelbart slår larm om främlingar kommer in på dess hemområde. I övrigt är den inte en skällig ras.

Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är ca 34-37 cm (+/- 2 cm) och tikar är ca 32-35 cm (+/- 2 cm). Den har mycket
kroppsmassa. Kroppen är svagt rektangulär. Huvudet är litet i förhållande till kroppen. Svansen är naturligt långt, halvlång eller så kan hunden födas med stubbsvans. Pälsfärgen är övervägande vit med en eller flera fläckar i olika färgkombinationer.

Pälsvård
Pälsvården är i princip obefintlig på rasen eftersom pälsen ska vara hård, kort och slät utan underull. I fällperioden kan man borsta igenom hunden dagligen, vilket brukar räcka för att hålla pälsen fin och därutöver kan man ge den ett bad vid behov.

Övrigt
Rasen är en del av det svenska kulturarvet. Rasklubben arbetar aktivt för att bevara rasen som en frisk, alert, duglig, vänlig och tillgänglig gårds- och sällskapshund med den, sedan gammalt dokumenterade, rastypiska exteriören.

Denna text är tagen ur SKKs hundrasguide

Vidare beskrivning av rasen finner du på rasklubbens hemsida.
GÅ NU VIA DENNA LÄNK

LÄNKAR:

LÄS MER:

Vill du veta mer om våra hundar och de hundar vi använt i avel? På SKKs sida Hund Data kan du gå in och söka efter en hund med hjälp av namnet eller registrerings nummret. Här kan du få fram stamtavlan, syskon, valpar, föräldrar, HD status, meriter, resultat vid officiella utställningar och annat som kan vara bra att veta.

HUND DATA

Länk till SKKs ras sida